SAVETI LEKARA

Zdravlje i bezbednost u uslovima ekstremno niskih temperatura


snegZa zimski period karakteristične su niske temperature vazduha, ali  kada temperatura padne značajno ispod nule potrebno je obezbediti odgovarajuće uslove za očuvanje zdravlja. Izloženost niskim temperaturama može dovesti do niza različitih zdravstvenih problema koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje, ali i ugroziti život posebno dece, starijih osoba i hroničnih bolesnika. Slede mali saveti kako da sačuvate svoje zdravlje u uslovima niskih temperatura.

 

PLANIRAJTE UNAPRED

Pripremite se za niske temperature i pre početka zimske sezone. Obezbedite dovoljnu količinu energenata za grejanje tako da uvek imate zalihe za minimum 7 dana u slučaju vremenskih nepogoda. Za slučaj nestanka struje obezbedite baterijske lampe i rezervne baterije, sveće i šibice. U ostavi uvek imajte rezerve hrane koju nije potrebno skladištiti u frižideru ili kuvati kao što su keks, krekeri, cerealije, konzervisana hrana, suvo voće. Neophodne su i zalihe vode za piće u slučaju da dođe do smrzavanja i pucanja cevi, ali nabavite i lekove za kućnu apoteku posebno ukoliko neko od ukućana redovno koristi terapiju zbog hroničnih bolesti.

 

PONAŠANjE U KUĆI

U uslovima niskih temperatura potrebno je redovno provetravanje prostorija. Kako biste sprečili rasipanje toplote izbegavajte otvaranje prozora duže od nekoliko minuta. Zaštitite vrata i prozore trakama, a u prostore između prozora i ispod vrata stavite ćebad. Obucite se slojevito - vazduh između više slojeva odeće odličan je toplotni izolator. Posebno utoplite stopala. Izbegavajte veća fizička naprezanja u kući posebno u ranim jutarnjim i večernjim satima. Jedite redovno i unosite dovoljno tečosti, pre svega tople napitke (supe, čajevi, voda sobne temperature) koji će obezbediti održavanje telesne temperature. Ne unosite alkohol kao ni napitke sa visokim sadržajem kofeina (kafa, gazirani napici) s obzirom da utiču na brži gubitak telesne toplote.

 

PONAŠANjE NAPOLjU

U uslovima ekstremno niskih temperatura, posebno ukoliko ima vetra, nemojte izlaziti iz kuće bez preke potrebe. Ovo posebno važi za bebe i decu, trudnice, osobe starije od 65 godina i hronične bolesnike. Prilikom izlaska napolje obucite se slojevito i obavezno utoplite šake i stopala (termo, nepromočive rukavice, nepromočive udobne čizme ili cipele sa ravnom petom), stavite kapu i šal (radi prevencije direktnog udisanja hladnog vazduha u uslovima ekstremno niskih temperatura pokrijte nos i usta šalom). Poželjno je da jakna ili kaput budu nepropusni za vetar kako bi se smanjio gubitak telesne toplote. Vuna, svila ili polipropilenski unutrašnji slojevi garderobe bolje zadržavaju toplotu od pamučne odeće. Ako primetite povećano znojenje, potrebno je odmah da presvučete vlažnu odeću koja uzrokuje gubitak toplote. Izbegavajte boravak na otvorenom duže od 15 minuta. Ne ignorišite drhtavicu - predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak