AKTUELNO

 
Četvrtak, 20.03.2019. godina
                                                             

Prema Kalendaru javnog zdravlja 20.mart se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Cilj kampanje je da se skrene pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti.
Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Najveći broj umrlih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja. U Srbiji Svake godine oko 4000 žena oboli od raka dojke , a 1500umre. Prema broju umrlih od raka dojke, Srbija se nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah iza Makedonije .
Najveći broj obolelih žena i u našoj zemlji jeste starosti od 50 do 65 godina života, ali se trend porasta broja obolelih spušta prema mlađem godištu.
Rak dojke se najčešće otkrije kada je njegova veličina preko 2 cm, sa već postojećim bližim ili udaljenim metastazama. Preporuke su da se rak dojke otkrije u ranoj fazi kada su promene nepalpabilne, odnosno neopipljive, ili kada je veličina tumora manja od 1 cm. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi.
Smatra se da na nastanak raka dojke brojni rizikofaktori deluju udruženo. Najčešće pominjani jesu: nasledne predispozicije, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana itd. Najmanje trećina slučajeva raka dojke može da se izbegne promenom načina života.

Imajući u vidu visoku verovatnoću preživljavanja i bolji kvalitet života žena kod rano otkrivenog karcinoma dojke veoma je važno sprovoditi:

samopregled dojke, koji svaka žena u generativnom periodu treba da radi jednom mesečno,

kod žena mlađih od 50 godina sprovodi se preventivni klinički pregled kod izabranog ginekologa jednom godišnje,

posle kliničkog pregleda primenjuje se ultrazvuk, a u indikovanim slučajevima i mamografija.

Kod žena starijih od 50 godina, najznačajniji način ranog otkrivanja raka dojke je sprovođenje organizovanog skrining programa. Metod organizovanog skrininga je skrining mamografija kod žena starosti od 50 do 69 godina. U zemljama koje godinama sprovode organizovanu skrining mamografiju smrtnost žena se smanjuje za oko 35% i što je najvažnije produžava se životni vek i kvalitet života ženama kod kojih je u okviru skrininga otkriven karcinom dojke u ranoj fazi.
Izuzetno je važno da žene brinu o sopstvenom zdravlju i da redovno sprovode samopregled dojki. Ova preporuka se odnosi i na žene mlađe životne dobi, kao i trudnice i porodilje. Potrebno je da žene posmatraju svoje dojke, obrate pažnju na izgled, oblik i veličinu dojki, promene na njima, boju kože, izgled bradavica, pojavu iscedaka ili sličnih promena. Neophodno je da se žene, ukoliko primete bilo kakvu promenu, odmah jave lekaru.
Pozivamo sve žene uzrasta od 50 do 69 godina, da se odazovu pozivu na skrining mamografiju u okviru organizovanog ili oportunog skrininga raka dojke.

 

.                                                             PR DZ Pirot
Dr Marina Manić

........................................................................................................................................................................

Ponedeljak, 21.01.2019. godina
             
 

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice od 21.01-27.01.2019

Svake godine u Srbiji od raka grlića materice oboli oko 1250 žena, a umre oko 470, zbog čega je veoma važno da se unapredi svest o prevenciji ove bolesti. Svakog dana izgubimo jedan život, jedna majka, baka, sestra, ćerka...strada od ove opake bolesti.  Osnovna poruka svim ženama je da je  rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti:”Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice” je slogan ovogodišnje kampanje.

Cilj naše kampanje povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice je da podignemo svest stanovništva o tome kolika je važnost redovnih preventivnih pregleda kod izabranog ginekologa. Na osnovu procene Međunarodne agencije za istraživanje raka i Evropske mreže registra za rak, Srbija se i dalje nalazi u grupi Evropskih zemalja sa najvišim stopama oboljevanja i umiranja od raka grlića materice. Srbija se nalazi na IV mestu u Evropi prema broju obolelih (posle Rumunije, Litvanije i Bugarske), a po umiranju od ove bolesti nalazi se na III mestu u Evropi.
Prepoznavajući značaj ove kampanje, Srbija već 13 put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.
Ovom nedeljom prenosimo poruku o značaju dostupnih mera prevencija u našoj zemlji, u cilju sprečavanja oboljevanja I umiranja od raka grlića materice.  
S tim ciljem Republika Srbija je započela Nacionalni skrining program za rano otkrivanje raka grlića materice Uredbom Vlade. U okviru programa svaka žena starosti od 25-64 godina ima pravo na besplatan Papanikolau test (Papa test), bez obzira da li je zdravstveno osigurano lice ili neosigurano lice. Testom se mogu otkriti početne promene, koje ukoliko se ne leče mogu dovesti do nastanka raka grlića materice. Pozivi za ovaj pregled se šalju na kućnu adresu. Osnovna poruka svim ženama je da obavezno prihvati ovaj poziv ako ga dobije, obavi testiranje i sačuva svoje zdravlje, jer ne retko ovaj preventivni pregled kod izabranog ginekologa može nekoj ženi spasiti život.  

Najvažnije mere prevencije
* redovni preventivni ginekološki pregledi, kako bi se na vreme otkrile promene koje mogu da ukažu na mogućnost razvoja bolest, jer je rak grlića materice opasna i podmukla bolest koja se može izlečiti ako se na vreme postavi dijagnoza, zato je neophodno da svaka žena obavi ginekološki pregled 1 godišnje.

 

 

Uz vаšu pоmоć, gоtоvо svакi slučај rака grlićа mаtеricе mоžе biti sprеčеn!

Pridružitе sе каmpаnji!

Pоmоzitе dа sе pоdignе svеst о prеvеnciјi rака grlićа mаtеricе.

 

Javite se svom izabranom ginekologu Službi za zdravstvenuzaštitu žena Doma zdravlja Pirot i zakažite pregled !!!

 

Adresa: Vojvode Momčila bb, 18300 Pirot

Kontakt telefon : 010/305-353

RADNO VREME SLUŽBE: 07.00h - 20.00h ( ponedeljak - petak )

http://www.skriningsrbija.rs/srl/skrining-raka-grlica-materice/ 

Izvоr: www.ecca.info

.        

.                                                             PR DZ Pirot
Dr Marina Manić

........................................................................................................................................................................

 
Strana : 1 2 3 4 5 6