AKTUELNOSTI
Ponedeljak, 30.05.2016.godina
31. maj 2016 – Svetski dan bez duvanskog dima – “Pripremimo se za bezlična pakovanja”
 

Svake godine 31. maja Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i njeni partneri obeležavaju Svetski dan bez duvanskog dima, ističu zdravstvene rizike povezane sa upotrebom duvana i zalažu se za delotvorne politike kojima se smanjuje upotreba duvana.
Ove godine 31. maja na Svetski dan bez duvanskog dima Svetska zdravstvena organizacija i Sekretarijat Okvirne konvencije o kontroli duvana SZO pozivaju države da se pripremaju za uvođenje bezličnih (standardizovanih) pakovanja duvanskih proizvoda.
Bezlična pakovanja predstavljaju značajnu meru koja smanjuje potražnju za duvanskim proizvodima tako što se:
• smanjuje privlačnost duvanskih proizvoda,
• smanjuje mogućnost da pakovanja duvanskih proizvoda postanu sredstva za reklamiranje duvanskih proizvoda,
• ograničava lažno obeležavanje duvanskih proizvoda i
• povećava efikasnost zdravstvenih upozorenja.
Bezlična pakovanja duvanskih proizvoda takođe ograničavaju ili zabranjuju koršćenje logoa, boja, brenda ili reklamnih poruka na pakovanjima duvanskih proizvoda, izuzev imena brenda i imena proizvoda koja se mogu prikazati samo u standardnim bojama i određenom vrstom slova.
Bezlična pakovanja se nadovezuju na druge mere kontrole duvana kojima se obezbeđuje sveobuhvatni multisektorski pristup. Političari, civilno društvo i javnost treba da preduzmu sve aktivnosti da bi njihove vlade usvojile bezlična pakovanja.
Ciljevi kampanje Svetskog dana bez duvanskog dima u 2016. godini su:
• istaći ulogu bezličnih pakovanja kao jednog elementa sveobuhvatnog multisektorskog pristupa u kontroli duvana,
• olakšati usvajanje politike o bezličnim pakovanjima u državama-ugovornim stranama Okvirne konvencije i na globalnom nivou, obezbeđivanjem ubedljivih i jasnih podataka o njihovoj efikasnosti,
• ohrabriti države-ugovorne strane da ojačaju mere koje se tiču pakovanja i obeležavanja duvanskih proizvoda, ali i koje ograničavaju reklamiranje, promociju i sponzorstva i time postepeno olakšavaju usvajanje bezličnih pakovanja i
• podržati države-ugovorne strane i civilno društvo da se suprotstave uplitanju duvanske industrije u političke procese koji se tiču usvajanja zakona o bezličnim pakovanjima.

.                                                             PR DZ Pirot
Dr Marina Manić

........................................................................................................................................................................

Ponedeljak, 16.05.2016. godine

 SVETSKI DAN BORBE PROTIV HIPERTENZIJE

Svetski dan borbe protiv hipertenzije ima za cilj da nizom manifestacija probudi svest građana o značaju redovnog merenja krvnog pritiska, kako bi se hipertenzija pravovremeno dijagnostikovala i lečila.
Hipertenzija se naziva i „tihi ubica“ jer se kod većine pacijenata simptomi visokog pritiska  ne mogu  jasno prepoznati pa se bolest otkriva slučajno, najčešće tokom nekog rutinskog pregleda. Zato lekari ističu značaj redovnog merenja pritiska, posebno kada je reč o osobama koje pripadaju visokorizičnoj grupi (dijabetičari, oni sa naslednom sklonošću i sl..).Kada dođe do značajnog povećanja krvnog pritiska, javljaju se prvi simptomi hipertenzije : jaka glavobolja, vrtoglavica, zbunjenost i problemi sa vidom, što  ponekad prati i tup bol u grudima, otežano disanje i nepravilni srčani otkucaji, pulsiranje u vratu,grudima ili ušima, a javlja se i krv u mokraći – najčešće samo u tragovima.Hipertenzija simptomi mogu biti i zujanje u ušima (tinitus),kratak dah i brzo zamaranje i pri najmanjim fizičkim aktivnostima(penjanje uz stepenice u višespratnicama i slično).
Sa nastankom hipertenzije povezuju se genetska predispozicija, prekomerna upotreba soli, alkohola i slatkih gaziranih i negaziranih pića, nepravilna ishrana i gojaznost, povišene masnoće u krvi, fizička neaktivnost, godine života, pušenje... 
Promenom loših navika, negovanjem zdravih stilova života, kao i redovnom zdravstvenom kontrolom kod izabranog lekara, može se uticati na faktore rizika u cilju sprečavanja hipertenzije i pratećih komplikacija.

Kаko sprečiti pojаvu povišenog krvnog pritiskа?
•Ogrаničite ukupаn unos soli nа mаnje od 6 g dnevno
Stаvljаjte mаnje soli u hrаnu i izbegаvаjte skrivene izvore soli kаo što su sаlаme, viršle, pаštete i drugo.
•Jedite svаkog dаnа bаr pet porcijа voćа i povrćа
• Izbegаvаjte proizvode bogаte prostim šećerimа i zаsićenim mаstimа
•Svаkogа dаnа budite fizički аktivni bаr 30 minutа
•Smаnjite telesnu težinu, ukoliko je to potrebno
•Prestаnite dа pušite
•Nаučite dа se efikаsno nosite sа stresom
•Kontrolišite vrednosti krvnog pritiskа
Upoznajte svoj krvni pritisak, redovno ga kontrolišite. Ukoliko se o njemu povede računa na vreme, izbeći ćete mnoge komplikacije. Neka zdrav način života bude izbor, zdrav životni stil da bismo bili zdravi i vitalni!!!

.                                                             PR DZ Pirot
Dr Marina Manić

.......................................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................................

Strana : 1 2 3 4 5 6