SLUŽBA ZA POLIVALENTNU PATRONAŽU

 

Glavna sestra Službe : Tamara Veljković, vms

Kontakt telefon : 010/2312-170 ; mail : patronaza.pirot@dzpirot.rs

 

U patronažnoj službi radi 11 patronažnih sestara. U normativnoj razradi zakona određeno je da broj stanovnika na jednu patronažnu sestru iznosi 5000, pri čemu svaka sestra ima svoj mikroreon.

Dnevno se obavi oko 80 poseta. Godišnje oko 15 200 poseta. 

PPS nema posebno mesto u sprovođenju obaveznih vidova zdravstvene zaštite u delu rada na zdravstvenom vaspitanju. PPS se najkompletnije bavi zdravstveno vaspitnim radom i čini boljim zdravstveno vaspitanje u porodici i zajednici. Njena delatnost je usmerena ka očuvanju i unapređenju zdravlja u prvom redu porodice, kao i na iznalaženju i ublažavanju faktora rizika u životnoj i radnoj sredini. 

Prioriteti u radu su: trudnice, babinjare sa novorodenčadima, odojčeta, mala deca, TBC bolesnici, hronični bolesnici, starije osobe. Osim ovoga patronažna sestra učestvuje u rešavanju najznačajnijih zdravstvenih probelma stanovništva na mikroreonu, kao i posebnih programa zdravstvene zaštite i zdravstveno-vaspitnih programa sa školskom decom i omladinom. U neposrednom radu ona koristi kućne posete, individualne i grupne oblike rada.

 

 

Najčešca pitanja patronažnoj sestri:

 • Šta predstavlja dobar znak za majku, koja isključivo doji svoju bebu, da ona dobija dovoljno mleka? 
  -Beba koja isključivo sisa i ne dobija nikakvu drugu tečnost mokri šest i više puta u toki 24 casa. Stolica beba koja dobijaju dovoljno mleka su zlatno-žute boje.

 • Neke majke su zabrinute zato što njihovo mlako izgleda “slabo” i ”tanko” (plavkasto i providno)! 
  -Na početku podoja mleko normalno izgleda vodnjikavo I plavkasto. Ono je sasvim u redu I veoma je bogato proteinima, laktozom, vitaminima, mineralima. Pri kraju podoja pojavljuje se takozvano “masno” mleko koje izgleda bolje jer je bogatije mastima. Bebi je potrebno i jedno i drugo mleko. Zato bebu treba ostaviti da po svojoj želji završi podoj ka dojci. Posle završetka podoja na jednoj, treba ponuditi i drugu dojku.

 • Kako sprečiti tegobe izazvane nadolaženjem mleka u prva tri do četiri dana po porođaju? 
  -majkama treba savetovati dojenje na svaki bebin zahtev, odnosno podučiti ih tehnici izmuzavanja mleka, ako ono nadolazi u količini koju beba ne može da posisa.

 • Šta učiniti u slučaju pojave mastitisa? 
  -Mastitis prati visoka temperatura (preko 39 stepeni), bolna osetljivost dojki, crvenilo i loše opšte stanje. Majci treba savetovati izmuzavanja, hladne obloge, pažljivu masažu oteklih delova dojke, dovoljno odmora i privremeni prekid dojenja. Lekar može ordinirati i antibiotike, a u slučaju formiranja apulsa neophodna je i hirurška intervencija (imulzija i drenaža). Nakon prestanka tegoba, temperatura pada najmanje na 38 stepeni, majka treba da nastavi dojenje na toj dojci.