SAVETI LEKARA

Hemoroidi


 

Hemoroidi su stanje u kome su vene oko anusa ili donjeg dela rektuma proširene i zapaljene. Mogu nastati kao posledica naprezanja tokom prolaska stolice, drugi faktori koji doprinose pojavi hemoroida su trudnoća i porođaj, starenje, hronična konstipacija ili proliv i analni polni odnos.

hemoroidiHemoroidi mogu da se nalaze unutar anusa - unutrašnji hemoroidi i ispod kože oko anusa, to su spoljašnji hemoroidi. Spoljašnji hemoroidi su male izrasline osetljive na dodir, bole i svrbe. Simptomi spoljšnjih hemoroida je pojava bolnih otoka ili tvrdih izraslina oko anusa koji nastaju kao posledica formiranja krvnih ugrušaka.

Unutrašnji hemoroidi najčešće ne bole a i kada izazivaju bol on je mnogo manji nego kod spoljnih hemoroida. Nalaze se unutar rektuma i s vremena na vreme krvare što se primećuje na toalet papiru ili u šolji posle defekacije. Ponekad se može javiti i čudan svrab unutar rektuma.

Prevencija hemoroida - ispravna ishrana je najbolji metod. Unošenje dosta vode tokom dana doprinose omekšavanju stolice što smanjuje napor tokom pokreta creva. Ishrana u kojoj dominira preradjena hrana nije dobara i treba je zameniti obrocima bogatim biljnim vlaknima kao što su cerealie, grahorice, voće i povrće.

I neke loše navike mogu doprineti pojavi hemoroida kao što je čitanje u toaletu, dugo sedenje na WC šolji dovodi do naprezanja, čitav "posao" bi trebao da se obavi za 5 minuta.

Pešačenje kao i vežbe takođe mogu da doprinesu prevenciji hemoroida pogotovo ako imate posao koji zahreva sedenje.

Lečejne hemoroida - lečenje se u početnoj fazi bazira na olakšavanju simptoma, mere kojima se olakšava stanje je:

- kupanje nekoliko puta tokom dana u čistoj i što toplijoj vodi oko 10 minuta.

- primena krema protiv hemoroida, supozitorija u ograničenom vremenskom periodu.

Sprečavanje ponovne pojave hemoroida sprečavanjem konstipacije i grčeva. Lekari najčešće preporučuju veći unos prirodnih vlakana ishranom i unošenje 6 do 8 čaša tečnosti tokom dana.

U nekim slučajevima hemoroidi ipak moraju da se leče endoskopski ili hiruški. Moguće metode su: podvezivanje hemoroida čime se zaustavlja dotok krvi i oni nestaju tokom nekoliko dana; skleroterapija - hemikalija koja se ubrizgava oko hemoroida i izaziva njegovo skupljanje; koagulacija infracrvenim zracima - koristi se specijalan uređaj kojim se spaljuje hemoroid i otklanjanje hemoroida operacijom.