SAVETI LEKARA

Krpelji su oko nas


Krpelj je parazit koji živi na koži nekih divljih i domaćih životinja. Vlažno vreme i visoka trava i grmlje predstavljaju idealne uslove za njihovo razmnožavanje. Prilikom prolaska životinje kroz travu krpelj se zakači za kožu životinja. Na sličan način krpelj može da se zakači i za kožu čovjeka.

krpeljiBoravak u prirodi u ovakvim uslovima je uvijek rizik za dobijanje krpelja. On se obično primeti na koži prilikom presvlačenja ili tuširanja, jer njegov ubod niti boli, niti peče. Najčešće se nalazi na mestima gdje je koža najtanja: na temenu, iza ušiju, na vratu, pod pazuhom, na stomaku, iza kolena, na očnim kapcima, itd. Zbog toga, nakon boravka u prirodi treba dobro pregledati tijelo i odeću.

Sam ubod krpelja se i ne primeti, jer on luči neke supstance koje deluju kao blago anestetično sredstvo. Nevolja je u tome što krpelj na mjestu uboda luči bakterije i viruse kojima može da bude zaražen, a koji se nalaze u njegovoj pljuvački. Na sreću, samo oko 30% krpalja je zaraženo.

Krpelji mogu da prenesu jedan oblik meningoencefalitisa i boreliozu tj. Lajmsku bolest.

U našem podneblju krpeljski meningoencefalitis je vrlo redak. Simptomi ove bolesti su uz prisustvo krpelja na koži, povišena tijelesna temperatura, glavobolja, povraćanje, kočenje vrata. U najtežim slučajevima može doći i do zapaljenja celog mozga sa smetnjama govora, gutanja, poremećaja svesti, oduzetosti raznih delova tijela.

Simptomi Lajmske bolesti se mogu javiti do mjesec dana od ujeda krpelja. Najprije se javlja crvenilo ma mestu uboda koje se širi, a može biti praćeno povišenom tijelesnom temperaturom, glavoboljom, malaksalošću, bolovima u zglobovima i mišićima. Ukoliko se ne primeni lečenje, za nekoliko sedmica može doći do zapaljenja drugih organa : moždanih opni, nerava, srčanog mišića, zglobova, ... Ako se i tada ne pristupi lečenju, oštećenje zdravlja može biti trajno!

Bolest prenose krpelji, a ne može se preneti sa čovjeka na čovjeka.

Zbog toga :

  • po povratku iz prirode obavezno pregledajte tijelo i odeću, naročito ako ste boravili tamo gde ima visoke trave i gde je vlažno
  • ako imate krpelja na tijelu OBAVEZNO se javite vašem izabranom lekaru
  • nikako ne pokušavajte sami da uklonite krpelja sa tijela
  • nemojte stavljati na njega alkohol, petrolej, ulje, mast, jer će zbog toga krpelj da luči još više štetnih supstanci