SAVETI LEKARA

Trovanje hranom


trovanje

 

Trovanje hranom (food poisoning) nastaje unošenjem u organizam hrane ili vode kontaminirane infektivnim agensima, kao što su salmonele, stafilokoke, klostridije,...
Postoji preko 2000 različitih tipova salmonela. Kod nas su najčešće Salmonela enteritidis i Salmonela Typhimuruium. Pod povoljnim uslovima salmonele se enormno namnože u hrani (meso, sir, kajmak, jaja i namirnice koje sadrže jaja: kremovi, kolači, sladoled,...). Kad se takva hrana unese u organizam, već posle 6-36 sati javljaju se glavobolja, bolovi u mišićima, povišena temperatura, muka, povraćanje, bolovi u stomaku i proliv. Stolica je kašasta, zelenkasta, nekada sa prisustvom sluzi i krvi. Oboljenje traje 2-5 dana i završava se bez komplikacija.

 

 

 

 

Prevencija :

  • čuvanje namirnica na hladnom, ispod + 4 stepena Celzijusa
  • dobra termička obrada prilikom pripreme hrane : dobro skuvati i pržiti meso, dovoljno dugo kuvati jaja (tvrdo kuvana, a ne rovita), izbegavati kolače gde se fil ne kuva već se sveža jaja samo umute
  • što ređe kupovati u objektima brze hrane gde nema uslova da se ruke peru pri pripremi hrane