SAVETI LEKARA
Trpeza

Budite umereni u jelu za vreme praznika

 

              

Praznični dani su uglavnom period kada se u kući više jede i kada se ne vodi mnogo računa o količini unetih kalorija. U skoro svakom domu na stolu će biti ruske salate, sarme, pečenja, sosovi, podvarci, ajvari...
Za decu, ovi  praznici mogu da budu i vreme kada će više nego inače jesti masna, slana i suviše slatka jela. Roditelji bi svojim primerom trebali da im pokažu kako da budu umereni u jelu i piću, jer, kao što je poznato, zimski praznici traju više od dve nedelje.

 

PET SAVETA KAKO BITI UMEREN

  • Uživajte u hrani i zabavi, ali ne preterujte.
  • Ne žurite! Sporo žvaćite i uživajte u svakom zalogaju, jer ćete tako osetiti pravu aromu hrane i brže ćete se zasititi.
  • Zbog obilnih obroka i zdravim osobama može se desiti da imaju poteškoća sa varenjem. Čaj od nane popijen nakon obroka pospešiće produkciju želudačnih sokova i, na taj način, poboljšati proces varenja.
  • Ako se prejedete, nemojte preskakati doručak. Učinite li to, osetićete veliku glad i pojačanu želju za hranom tokom celog dana.
  • Pokušajte da se od izobilja na trpezi u vašem tanjiru nađe pretežno povrće, a proporcionalno manje kalorična hrana.

Opterećenje želuca

Dr Svetlana Čvokić savetuje pre svega umerenost za vreme praznika, posebno u ishrani.
- Za prazničnom trpezom trebalo bi se prisetiti da preobilni obroci dovode do nepotrebnog opterećenja želuca, ali i čitavog ljudskog organizma. Nelagodnosti koje tada nastaju su različitog stepena. Pored umerenosti, ne bi trebalo zaboraviti ni ostale savete koji se odnose na pravilnu ishranu: raznovrsnost, mešovita ishrana koja sadrži dovoljno voća i povrća, pravilna raspodela hrane u određenim vremenskim razmacima, odnosno uzimanje svih dnevnih obroka na vreme – ističe dr Čvokić.

Pažnja, kamen u žuči!

Osobe koje pate od napada bolova izazvanih kamenom u žučnoj kesi, čirom na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, kao i gihtom, napad bola zbog eventualne greške u ishrani moraće da izdrže. Dakle, izaberite sami – ili ćete paziti šta jedete ili ćete uživati u ukusnom obroku uz rizik od napada bola.
- Slana i masna hrana mogu dovesti do skoka krvnog pritiska. Hipertenzija može prouzrokovati dodatne vrlo ozbiljne komplikacije. Preterivanje u jelu i piću za vreme praznika može izazvati trajne posledice po vaše zdravlje. Zato dobro razmislite da li su kratki trenuci gurmanskog zadovoljstva vredni svih posledica – upozorava dr Čvokić.

Oprez sa slatkišima

Za decu je važnije da tokom dana ne prekidaju ritam konzumiranja voća i povrća. Dakle, ponudite deci sve đakonije, ali imajte na umu da torte i slatkiši lako zasite dete, pa vam posle ne ostaje puno prostora za obične voćke. Trudite se da vam deca jedu sveže povrće i voće, da piju dosta tečnosti (pre svega vode i mleka). Obavezno imajte u frižideru jogurt, slabomasni sir, a za večeru im spremite ukusnu palentu.

Ako ipak niste mogli da odolite svim đakonijama praznične trpeze, onda bar nemojte zaboraviti da umesto da ostatak dana provedete zavaljeni u fotelji i uz TV, krenete u dužu šetnju na svežem vazduhu koja bar delimično može umanjiti posledice načinjenog „greha“.