SLUŽBE DOMA ZDRAVLJA
![]() |
Budite umereni u jelu za vreme praznika
|
Praznični dani su uglavnom period kada se u kući više jede i kada se ne vodi mnogo računa o količini unetih kalorija. U skoro svakom domu na stolu će biti ruske salate, sarme, pečenja, sosovi, podvarci, ajvari...
PET SAVETA KAKO BITI UMEREN
Opterećenje želuca Dr Svetlana Čvokić savetuje pre svega umerenost za vreme praznika, posebno u ishrani. Pažnja, kamen u žuči! Osobe koje pate od napada bolova izazvanih kamenom u žučnoj kesi, čirom na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, kao i gihtom, napad bola zbog eventualne greške u ishrani moraće da izdrže. Dakle, izaberite sami – ili ćete paziti šta jedete ili ćete uživati u ukusnom obroku uz rizik od napada bola. Oprez sa slatkišima Za decu je važnije da tokom dana ne prekidaju ritam konzumiranja voća i povrća. Dakle, ponudite deci sve đakonije, ali imajte na umu da torte i slatkiši lako zasite dete, pa vam posle ne ostaje puno prostora za obične voćke. Trudite se da vam deca jedu sveže povrće i voće, da piju dosta tečnosti (pre svega vode i mleka). Obavezno imajte u frižideru jogurt, slabomasni sir, a za večeru im spremite ukusnu palentu. Ako ipak niste mogli da odolite svim đakonijama praznične trpeze, onda bar nemojte zaboraviti da umesto da ostatak dana provedete zavaljeni u fotelji i uz TV, krenete u dužu šetnju na svežem vazduhu koja bar delimično može umanjiti posledice načinjenog „greha“. |
|
INFO